Home   Om verksamheten   Pedagogik

Pedagogik

Röda Stugan är en liten förskola med 18-19 barn i åldrarna 1-5 år. Barnen är delade i åldersgrupper under vissa delar av dagen och alla grupper har egen grupptid, där de tillsammans med sina pedagoger arbetar med olika teman.Vår inriktning är natur och musik och vi använder oss ofta av pedagogisk uteverksamhet.

Trädgården som barnen får vistas mycket i har stora ytor, klätterträd, sandlåda, gungor och gräsytor, förutom detta så finns fruktträd, vinbärsbuskar, rabatter och odlingslådor där barnen får hjälpa till att så. På vintern omvandlas denna gröna oas till en härlig vinterträdgård som har pulkabackar och gott om fria ytor. Räcker inte gården till har vi stora vidder bakåt med kuperad mark och skog med gott om utflyktsmål både för korta och långa ben. Våra barn rör på sig mycket.

Att klä ett barn för utevistelse

Rutiner på Röda stugan våren 2018

Dagens fasta klockslag

07.30 Vi öppnar och beroende på väder tar vi oss ut, vi är alltid ute från senast 8.00. Barn som kommer efter 7.45 lämnas påklädda för utelek, för vi går gärna ut så mycket som vädret tillåter.

9.00 Fruktstund (ofta ute). Vi säger hej till varandra, äter gott om frukt och byter några ord om dagens program.
Dagens aktivitet

11.00 Samling i hel eller halvgrupp (oftast inne), beroende på veckodag och aktivitet.

11.30-12.15 Matstund

12.30-13.00 Vilor. De äldsta barnen lyssnar på högläsningsbok, barn som sover mer än 45 minuter sover ute i vagn och vi andra vilar och lyssnar på ljudbok eller högläsning.

14.30-15.00 Mellanmål. Så fort vädret tillåter att vi äter med bara händer, äter vi mellis ute.

16.30 Vi erbjuder barnen som är kvar efter 16.30 en frukt.

17.00 är sista hämtning och vi stänger.

Veckans rutiner

Måndag; TEMA dag/fm. Vt är det Trollmadam Trolls luftballongresa med olika trädkojor av varierande innehåll. Lunchsamlingen har fokus språk.

Tisdag; Utflyktsdag/fm. Vi packar ryggsäcken och tar med barnen till platser i närmiljön eller större äventyr. Var tredje gång går vi iväg i helgrupp, däremellan delar vi gruppen i två, beroende på hur långa ben man har . Vi pratar mycket om smått och gott i naturen som insekter, träd, naturfenomen och väder. Lunchsamlingen har fokus musik -gemensamt, vi lär oss sånger, använder instrument och lyssnar på gitarr.

Onsdag; Temadag/fm. Lunchsamlingen har fokus språk/litteratur. Det kan till exempel vara projekt Bokpåsen – barnen får hem en påse och turas om att presentera sin bok efter förmåga och vi läser och pratar om boken. Eller att vi arbetar med en saga på flera olika vis (lyssnande, reflekterande och återberättande/återskapande).

Torsdag; Fri lek ute. Beroende på hur mycket styrda aktiviteter vi haft under veckan lägger vi till regellekar eller andra motoriska aktiviteter och förslag som att spika och hamra ute. Men framförallt är det den fria leken och frivillighet som gäller på torsdagsförmiddagarna. Lunchsamlingarna har fokus motorik- gemensamt. Vi har tex. Miniröris (från Friskis och Svettis), Bamsegympa eller mattegympa.
På eftermiddagarna arbetar vi med naturvetenskapligt orienterade experiment och pratar om friktion, tyngdlag osv på ett enkelt vis.

Fredag; Fredagsklubb/fm. Här får vi plats med barnens önskemål, extratid för att göra saker från temat i mindre grupper, superpysselbord, extra musikstund, kulturfredag där vi tittar på andra/varandras kulturer eller vad som faller oss in. Lunchsamlingen är också mer öppen och hänger ofta ihop med fredagsklubben.